Simon Niklasson är svensk mästare i kyl- och värmepumpsteknik

Publicerad: 16 Maj 2016
Yrkes-SM i kyl- och värmepumpsteknik har avgjorts och årets vinnare heter Simon Niklasson, som till vardags jobbar hos Kylkontroll i Göteborg.

Den 11-13 maj arrangerades Yrkes-SM i Malmö. Totalt fanns drygt 30 yrkesområden representerade och cirka 22 000 personer besökte tävlingarna, däribland H.M. Konungen Carl XVI Gustaf.

I grenen kyl- och värmepumpsteknik stod sex deltagare på startlinjen när finaltävlingen drog igång. Samtliga hade kvalificerat sig för finalen via regionala uttagningar. Finaluppgiften bestod övergripande av att bygga en kylanläggning under de två inledande dagarna för att sedan, den tredje dagen, prestandamäta anläggningen och optimera den. När resultaten granskades och summerades mot slutet av fredagen, tävlingens sista dag, kunde tävlingsledningen konstatera att årets segrare hette Simon Niklasson.

Simon är 25 år och har utbildats på IUC i Göteborg och dessförinnan teknikprogrammet i Ystad. Till vardags jobbar Simon som tekniker hos Kylkontroll i Göteborg .

Utöver att bevittna själva tävlingen kunde besökarna som tittade förbi kyl- och värmepumpsteknikernas monter även testa på att spela curling. Liksom vid tidigare tävlingar fanns nämligen en riktig curlingbana med is i direkt anslutning till montern, om än skalenligt förminskad för att rymmas.

-Yrkes-SM är ett ypperligt tillfälle för vår bransch att medvetandegöra ungdomarna om att yrket kyl- och värmepumpstekniker finns, säger Henrik Brengesjö, utbildningsansvarig hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Förhoppningsvis sår det ett frö hos dem som har ett teknikintresse och vill ha ett yrke där man både jobbar praktiskt och med teknisk problemlösning. Eftersom det främst var elever från Skåne på besök under årets yrkes-SM, uppmärksammade vi högstadieungdomarna om möjligheten att läsa kylinriktning på Universitetsholmens Gymnasium.

På prispallen:

Guld: Simon Niklasson, Kylkontroll, Göteborg
Silver: Pelle Lund, Francks Kylindustri i Bergslagen, Ludvika
Brons: Jeremias Pihlajainen, Huurre, Gävle

(Foto: WorldSkills Sweden)

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • knapp
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se