Satsning på innovativa lösningar för lokala energisystem

Publicerad: 21 Jun 2018
De fem energibolagen Öresundskraft, Jämtkraft, Tekniska verken, Umeå Energi och Jönköping Energi blir partners i Power2U, en satsning på innovativa lösningar för lokala energisystem. Det handlar om system och rutiner för att koordinera traditionell effekt- och energistyrning inbäddat i en affärsmodell där slutkunder och energibolag drar ömsesidig nytta av ny energiteknik såsom solceller, elbilsladdare och batterier. InnoEnergy står bakom satsningen.

– Vi välkomnar de fem energibolagen i arbetet med Power2U som nu är redo för utrullning. Med partnerskapet får vi snabb marknadsetablering genom energibolagens marknadsförankring, samtidigt som vår internationella innovationsverksamhet säkerställer fortsatt tillgång till kompetens, teknik och resurser, säger Kenneth Johansson, vd på InnoEnergy Scandinavia.

Det handlar om en affärsmodell med en integrerad högteknologisk plattform, som kopplar ihop traditionell fastighetsautomation med ny it- och energiteknik. Förenklat kan det beskrivas som ”energimarknadens internet” uppkopplat mot styrenheter på ett ”Internet of Things”-sätt, som balanserar efterfrågan och utbud på en energimarknad som i växande grad kommer att präglas av väderberoende och småskaliga produktionsenheter samt lokala energilager.

Initiativet har bakgrund i ett affärsutvecklings- och innovationsprojekt hos InnoEnergy, ett europeiskt samverkansföretag som utvecklar entreprenörer och etablerade företag som vill introducera innovativa lösningar inom hållbar energi.

– Vi är fem energibolag som förenas i en vilja att erbjuda våra kunder innovativa, hållbara och kostnadseffektiva energilösningar. Genom partnerskapet med varandra och InnoEnergy tar vi ett stort och viktigt steg i den riktningen, säger Anders Östlund, vd Öresundskraft, som är en av de fem nya bolagen i samarbetet.

Tillsammans med InnoEnergy kommer de fem energibolagen att göra en första investering på 60 miljoner kronor och samarbeta med att sälja produkter och tjänster som ska vidareutvecklas på marknaden. Målgruppen blir primärt fastighetsägare och större energianvändare, men på sikt även andra energibolag.

– Energimarknaden är på väg att förändras i grunden. Slutkunder förser sig med egen elproduktion och vi räknar med en snabb tillväxt av lokal lagringskapacitet i form av elbilar och stationära batterier. Vår gemensamma nya modell är en viktig pusselbit i det nya energilandskapet och vi siktar på en snabb marknadsetablering med start i Sverige. Vi har redan i dag fler förfrågningar internationellt än vi kan hantera, säger Kenneth Johansson.
 

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Ny annons
  • knapp
  • Bravida
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Fastighetsmässan

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se