”Satsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställning”

Publicerad: 27 Mar 2020
Ett rätt inriktat omställningspaket kan innebära att många människor som blivit uppsagda kan skola om sig och hitta ett jobb, skriver Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i en debattartikel på altinget.se

Coronakrisen som nu drabbar stora delar av samhället, företagare såväl som privatpersoner, leder till att många människor hastigt går ut i arbetslöshet. Hittills under mars månad har över 18 300 personer varslats om uppsägning, varav den stora majoriteten kommer från hotell och restaurangsektorn. Mer är antagligen att vänta.

”Här vill vi inom kyl och värmepumpbranschen vara en konstruktiv part som kan bistå människor tillbaka till sysselsättning. Vår bransch har länge lidit av brist på framförallt tekniker, därför kan ett rätt inriktat omställningspaket innebära att många människor snabbt kan skola om sig och hitta jobb inom kyl och värmepumpbranschen” skriver Per Jonasson.

Per säger vidare i debattartikeln att alla som nu blir varslade kan inte bli kyl och värmepumpstekniker, men varje person som kan det tar ett steg från arbetslöshet till en trygg sysselsättning. Och att många andra branscher med yrkespersonal har liknande behov.

Svenska Kyl & Värmepump föreslår därför att regeringen som en del av ett kommande paket för att få ekonomin på fötter inför ett snabbspår för omställning. Detta snabbspår skulle exempelvis kunna lösas genom antingen ett speciellt utformat program för den grupp som nu blivit varslade, eller genom systemet för arbetsmarknadsutbildningar.

Debattartikeln i sin helhet

Annons
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • knapp
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Bravida
  • Ny annons
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se