Säng med integrerat klimatkontrollsystem ger optimala sovförhållanden

Publicerad: 4 Jun 2018
"Vi har klimatkontroll i våra bilar, men i sängen fryser vi ibland och svettas när det blir för varmt". Innovatören Barry van Doornewaard på företaget FreshBed B.V. i Holland jobbade i flera år med att hitta ett svar på frågan vad det är som garanterar en god natts sömn. Han drog en parallell till moderna bilars klimatsystem och började titta på hur man skulle kunna åstadkomma en motsvarande komfort för sängar. Lösningen blev ett integrerat klimatkontrollsystem i sängen ”FreshBed” som idag finns på mer exklusiva hotell och privatbostäder.

- Jag har jobbat inom sängsektorn i 25 år och blev till slut uttråkad - det fanns helt enkelt inga genuina innovationer och jag tyckte också att det satsades för lite på utveckling, säger innovatören Barry van Doornewaard. En dag tog jag del av några studier där folk i Europa fick beskriva de viktigaste orsakerna till att de hade dålig sömn. Det var bland annat stress och personliga problem, följt av ljud och fel sängklimat. Det här blev starten för arbetet med att utveckla en säng som skulle eliminera några av de mest störande faktorerna.

Fanns det andra krav på sängen än bra komfort?
- Ja, vi ville också hjälpa människor med hälsoproblem: 80 procent av alla personer med allergier är allergiska mot dammkvalster. Hos FreshBed är sängen, täcket och kudden torra tack vare en konstant ventilation. Ventilationen minskar den relativa luftfuktigheten med 50 procent och förhindrar dammkvalster från att bygga bo i sängen. Vi etablerade också samarbeten med flera universitet under utvecklingsfasen för att få tillgång till så mycket fakta som möjligt om optimala temperaturer.

Med hjälp av sensorer mäts temperaturen och luftfuktigheten och optimerar dessa värden automatiskt. Det patenterade systemet består av modern klimatkontrollteknik. Lösningen är placerad under madrassen och man använder ett HEPA-filter för att skydda sensorerna mot damm. Den viktigaste uppgiften är att hålla temperaturen konstant. Teknik genererar en termoneutral zon mellan 27 ° C och 29 ° C under sängtäcket. Det är den perfekta temperaturen för att somna snabbt och sedan sova gott under REM-fasen som är den lättaste sömnfasen och som återkommer några gånger varje natt. 

- Vi testade totalt 50 fläktar från olika tillverkare, och valde ebmpapst. Fläkten måste trots allt fungera dygnet runt under 10 år. Det tog oss lång tid att utveckla en perfekt isolering runt fläkten. Vi höll på i fem år. Nu är den nästan för tyst då många upplever det som trevligt att ha lite ljud i sovrummet. När vi berättar för våra kunder att en fläkt är installerad i sängen är det dock en del som blir rädda för att det blir för högt ljud men vi har skapat en lösning som fungerar helt utan brus.

Hur ser framtidsutsikterna ut för FreshBed?
-Vårt huvudmål är att förbättra sömnen och därmed också att förbättra hälsan. Detta är så viktigt! Idag levererar vi FreshBeds främst till lyxhotell runt om i världen, men vi säljer även våra sängar till privatpersoner. Just nu letar vi efter den bästa partnern för den tyska marknaden. Dessutom vet vi att många hotell letar efter lösningar som kan förbättra luftkvaliteten i hotellrum. Med FreshBed skapar vi ett utrymme med ren luft runt sängen som är en central del av ett rum. Vi hoppas också kunna utveckla vårt koncept genom att etablera samarbeten med leverantörer av högkvalitativ ventilation och klimatkontrollteknik för hotell. Klimatkontrollen även i lyxiga hotellsviter är överraskande nog fortfarande lite föråldrad. Vi vet allt om luftflöden och temperatur, och framför allt hur människor uppfattar dem i ett rum och hur man vill styra klimatet så att man får den önskade komforten. Genom att samarbete med andra företag som vill utnyttja vår kunskap kommer vi att kunna medverka till att förbättra luftkvaliteten betydligt.

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • knapp
  • Kylma
  • Fastighetsmässan
  • Ahlsell
  • Bravida
  • Ny annons
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se