Rittal presenterar ny nätverkslösning för kylaggregat

Publicerad: 30 Aug 2016
Rittal har tillsammans med Axoom utvecklat en ny nätverkslösning för sitt kylaggregat Blue e+. Den ska ge möjlighet för fjärrövervakning, effektivare asset management och integration för kommande Industri 4.0-koncept.

Nätverkslösningen innebär att kylaggregat i Rittals serie Blue e+ kan överföra information från varje enhet till övergripande system. Kylaggregaten överför data till molnet genom en kommunikationsmodul, varifrån informationen sedan sänds till användarens visualiseringsverktyg. Med lösningen som utvecklats av Rittal och den digitala plattformsleverantören Axoom kan kylaggregaten övervakas och styras i realtid från ett kontrollrum - eller via en mobil enhet. Det innebär nya möjligheter för asset management, tillståndsövervakning och förebyggande underhåll.

Blue e+ är en prisbelönt serie kylaggregat för kapslingar. Den bygger på en patenterad hybridteknik vilket ger en förbättrad energieffektivitet. Tester visar, enligt Rital, på en energibesparing på upp till 75 procent. Med nätverkslösningen sparas även tid för övervakning och underhåll. Operatören kan när som helst hämta in aktuell status på kylningen. Temperaturer, användardata och systemmeddelanden kan hämtas från vilken plats som helst där det finns uppkoppling. Det är inte längre nödvändigt att faktiskt gå till respektive enhets display. Enheterna kan själva rapportera när det är dags för service.

– Detta sparar inte bara tid för övervakningen, det ökar också driftsäkerheten i användarens tillverkningsprocess, konstaterar Göran Bjelk, produktchef för klimatisering på Rittal Scandinavian. Särskilt inom företag där det finns många kylenheter är det viktigt att de exakt kan lokaliseras och övervakas.

För denna nätverkslösning utrustar Rittal sina nya Blue e+ kylaggregat med en ny kommunikationsmodul. Denna kan överföra data över temperatur eller aktuell status för enheten via standardprotokoll som OPC UA eller SNMP. Gränssnittet kommer från 2017 att vara tillval för kylaggregat i Blue e+ och TopTherm-serierna.

– Vi erbjuder ännu inte den lösning som utvecklats tillsammans med Axoom som standard. Men den är redan fullt fungerande och kan idag implementeras av kunder efter individuella behov, understryker Göran Bjelk.

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • knapp
  • Fastighetsmässan
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Bravida
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se