Pågen AB investerar 50 miljoner i klimatsmartare kyla och värme

Publicerad: 22 Okt 2014
Gunnar Karlsen Sverige AB, GK, har i dagarna vunnit en upphandling för att energieffektivisera Pågen ABs bagerier i Malmö och Göteborg. Ett omfattande projekt där Pågen AB investerar 50 miljoner för att baka mera klimatsmart med stora fördelar för miljön.

Jaime ”JC” Cascalheira, Gunnar Karlsen Sverige AB i Malmö:
– Vi har jobbat i ett team där kolleger från både Stockholm, Göteborg och Malmö har varit involverade, berättar Jaime ”JC” Cascalheira på Gunnar Karlsen Sverige AB i Malmö. Arbetet har också utförts i nära samarbete med ansvariga Anna Bäärnhielm och Jörgen Olin på Pågen AB.

– Insatserna kommer att sänka bageriernas miljöpåverkan med tretusen ton koldioxid, hela 16 procent av Pågens totala påverkan. Energiåtgången kommer att sänkas med en mängd motsvarande uppvärmningen av ettusen villor under ett år. En av vägarna dit är att återvinna värmen från ugnarna.

I projektet ingår dessutom bättre anläggningar för kyla, ventilation och belysning vilket innebär att Pågen kan öka kapaciteten i anläggningen – och samtidigt sänka energikostnaderna. Och de anställda får en bättre arbetsmiljö.

– Det är inte bara tillverkande företag som kan uppnå sådana här resultat. När en ledningsgrupp eller styrelse tar beslutet att spara energi så går det att lösa för allt från skolor, industri, kommersiella fastigheter, bostäder , vårdanläggningar till kontorsfastigheter. Projektet startar omedelbart, och första installationen beräknas vara klar i januari 2015. Och vi lämnar en hundraprocentig energispargaranti på uppdraget, avslutar Jaime.

Jörgen Olin, Pågen:
– Vi bakar med kärlek, det här är ytterligare ett sätt att visa det på, säger Jörgen Olin på Pågen. Det handlar dels om våra produkter. Bröd bakat i stora bagerier är redan idag klimatsmart och nu tar vi det ett steg till. Delar av de här investeringarna har inte den payback-tid som vi normalt kräver vid investeringar, men det handlar inte bara om ekonomiska vinster, utan också om vinster för miljön – om att kunna baka ännu mer klimatsmart. Det ska vara, och är, klimatsmart att äta bröd!

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • AQS Produkter
  • Fastighetsmässan
  • Ahlsell
  • knapp
  • Kylma
  • Ny annons
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se