Örebros största geoenergilager installeras

Publicerad: 22 Aug 2014
Edekyl & Värme installerar nya rörsystem med värme, kyla och sanitet när Transportstyrelsens kontor i Örebro byggs om. Som ett led i renoveringen installeras nu även Örebros största geoenergianläggning i sitt slag.

Transportstyrelsen samlar stora delar av sin verksamhet till sina lokaler i Örebro. Fastigheten ägs av Klövern AB som nu renoverar fastigheten på Tunnlandsgatan för närmare 150 miljoner kronor. Peab Västerås är totalentreprenör och Edekyl & Värme AB står för kyl/värmepump, rör samt styrinstallationer, med ett totalt ordervärde om 30 miljoner kronor.

Ombyggnationen startade i februari 2014 och pågår till februari 2016. Den 16 000m2 stora kontorsfastigheten förses nu även med komfortkyla i form av kyld tilluft och bafflar i lokaler.

Fastigheten var tänkt att förses med konventionell vätskekylare för att klara det tillkommande effektbehovet för kyla.

-Vi på Edekyl & Värme jobbar ständigt för att hitta energismarta lösningar där vi producerar och använder energi så effektivt som möjligt, berättar Karl-August Vedlund ansvarig hos Edekyl & Värme.

I en fastighet som denna finns stora möjligheter att balansera energianvändningen mellan kyla och värme och på så sätt minimera elenergibehovet. Edekyl & Värmes lokaler i Örebro användes som en referens. Dessa lokaler värms helt med bergvärme och kyls med frikyla från berget.

-Vad vi gjorde var att kartlägga hur mycket kyleffekt respektive värmeeffekt som krävs i fastigheten, samt när de krävs. Vi fann att vi under stora delar av året har samtida behov vilket gör att vi direkt kan återvinna energin inom huset. Kyla blir till värme och tvärt om. Vi tog sedan fram en lösning med fokus att kunden skall få en anläggning med lägsta möjliga LivsCykelKostnad, berättar Karl-August Vedlund.

(Foto: Örebro kommun, Fredrik Kellén)

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Bravida
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • knapp
  • Ny annons
  • Fastighetsmässan

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se