Nu kan företag söka stöd inom energi, design och beteende

Publicerad: 4 Mar 2019
Idag öppnar den tredje utlysningen i forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag - ett program som utgår från människans roll i energisystemet.

–I denna utlysning riktar vi oss till företag då vi vill få in projekt som utvecklar energismarta tjänster och produkter. Vi uppmuntrar samtidigt företag till att samarbeta med andra aktörer - exempelvis andra företag, högskolor och universitet, säger Christoffer Tjärnberg, handläggare på Energimyndigheten.

Programmet kombinerar energiforskning- och utveckling med design och beteendevetenskap. Design är en process som utgår från människans behov, vanor och beteenden, där användarperspektivet är i fokus under hela utvecklingen.

–Många utmaningar inom energiområdet kan lösas genom att kombinera energiforskning och teknikutveckling med beteendevetenskap och design. Vi behöver arbeta tvärvetenskapligt för att skapa hållbara och energieffektiva lösningar som gör det enkelt att leva hållbart, säger Jenny Palm, professor i hållbar stadsutveckling vid Lunds universitet, och programrådets ordförande.

Exempel på tidigare lösningar som tagits fram inom liknande tvärvetenskapliga program finns bland annat en app som visualiserar energianvändning i hushåll, en grendosa som via en ljusslinga visar på hur mycket ström som går igenom den och ett testpilotsprojekt med barnfamiljer som byter ut bilen mot cykel för att på så vis kunna återkoppla om brister och förbättringar i stadsplaneringen.

Fokus för utlysningen som öppnade den 27 februari är teknik och innovation för resurseffektivitet. Utlysningen omfattar 10 miljoner kronor och är öppen för ansökningar fram till och med den 22 maj 2019. Det planeras även en generell utlysning i år inom programmet som adresserar programmets båda forskningsområden.

Annons
Din ort
Fastighet Mitsubishi AQS
  • Kylma
  • Bravida
  • Ny annons
  • knapp
  • AQS Produkter
  • Fastighetsmässan
  • Ny annons
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se