LU-VE köper Alfa Lavals luftvärmeväxlarverksamhet

Publicerad: 12 Dec 2018
Alfa Laval säljer merparten av sin så kallade ”Greenhouse”-verksamhet till LU-VE-koncernen. LU-VE förvärvar därmed den del av luftvärmväxlarverksamheten som relaterar till kommersiella och industriella luftvärmeväxlare med en omsättning på cirka en miljard kronor.

Produktgruppen kommersiella och industriella luftvärmeväxlare utgör idag den största delen av Alfa Lavals ”the Greenhouse”. Den flyttades dit 2016, tillsammans med några andra utvalda produktgrupper för att utvecklas och nå förbättrat resultat, de redovisade intäkterna för den senaste 12-månadersperioden uppgick till drygt 1 miljard kronor.

Verksamheten har verkligen förbättrats under de senaste två åren både avseende tillväxt och lönsamhet, säger Tom Erixon, VD och koncernchef för Alfa Laval. Dock har vi dragit slutsatsen att verksamheten kommer att få ännu bättre möjligheter att fortsätta sin utveckling inom LU-VE-koncernen.

LU-VE:s vd och grundare, Iginio Liberali, kommenterar affären så här:
- Alfa Lavals kommersiella och industriella luftvärmeväxlare passar perfekt in i LU-VE-koncernens strategiska tillväxt och kvalitetsstandard. Med förvärvet kommer koncernen att vara en av de tre största globala aktörerna inom denna sektor. Produktgruppen kommer att stärka vår förmåga att erbjuda tjänster och produkter av hög kvalitet och tillförlitlighet.

Ungefär 400 anställda påverkas av affären, i huvudsak placerade vid anläggningarna i Italien, Finland och Indien. Planen är att dessa medarbetare kommer att flyttas över till LU-VE-koncernen i samband med slutdatum för transaktionen.

Alfa Laval kommer att fortsätta att producera luftvärmeväxlare för tung processindustri – men också andra typer av värmeväxlare, såsom lödda värmeväxlare, för VVS-marknaden och kylindustrin.

LU-VE-koncernen var redan innan affären en av världens största tillverkare av luftvärmeväxlare och verkar inom olika områden på marknaden, tillexempel kommersiell och industriell kylning, processkylning och luftkonditionering. Huvudkontoret är beläget i Uboldo, Varese, Italien, och inom koncernen finns 12 tillverkningsanläggningar i 8 länder: Italien, Kina, Indien, Sverige, Polen, Tjeckien, Ryssland och USA, med ett försäljningsnätverk företag och representationskontor i Europa, Asien, Mellanöstern och Oceanien. Koncernen hade 2017 en omsättning på 270 miljoner euro.

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Bravida
  • Kylma
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se