Låghastighetsventilation ska ge effektivare serverkylning

Publicerad: 20 Jan 2016
Låghastighetsventilation (LSV) beskrivs som ett effektivt kylkoncept för serverrum och är det senaste tillskottet till Alfa Lavals sortiment av kyllösningar för datacenter.

Alfa Laval har lanserat ett unikt och patenterat kylningskoncept, låghastighetsventilation, som behandlar luften i hastigheter på 1,5 till 1,8 meter per sekund. Genom att sänka lufthastigheten och leverera ett optimalt luftflöde kan man eliminera venturieffekten, minimera tryckskillnader i serverrummet och därmed förebygga värmepunkter och liknande problem. 

Eftersom det krävs stora luftvolymer för låghastighetsventilation är LSV-kylare större än konventionella kylare. Alfa Lavals LSV-luftkylare i Arctigo-sortimentet är speciellt utformade med ett stort tvärsnittsområde. Kylarna placeras utanför serverrummet och säkerställer att servrarna oavbrutet förses med tillräckliga mängder temperaturkontrollerad luft. Strömförbrukningen är mycket lägre jämfört med konventionell serverkylteknik.

- Låghastighetsventilation är en unik teknik som utmanar de befintliga lösningarna för att kyla serverhallar, säger Mats Carselid, Marketing Manager för datacenterkylning. Vi lever i en tid då man är besatt av att allt ska gå så fort som möjligt, så därför kan det låta kontraproduktivt att man kan öka prestanda genom att sakta ned något. Men vårt nya koncept visar att om man minskar lufthastigheten kan man undvika problem som ofta inträffar vid konventionell serverkylning och samtidigt vinna många fördelar, som ökad energieffektivitet och sänkta energikostnader. Bara det faktum att låghastighetsventilation gör det möjligt att bedriva verksamheten med normalt lufttryck innebär en verklig innovation.

LSV-tekniken, som redan används i serverhallar i Nederländerna, har nu blivit tillgänglig även i de nordiska länderna.

 

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Fastighetsmässan
  • Bravida
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se