Kylsystem gav behagligare arbetsmiljö hos Electrolux

Publicerad: 4 Jun 2019
En lägre inomhustemperatur, behagligare arbetsmiljö och tillräckligt med varmvatten för att klara fabrikens varmvattenbehov blev resultatet när Ohlssons Rör byggde nytt kylsystem hos Electrolux anläggning i Ljungby.

I Kronobergs län, där E4:an och riksväg 25 möts, ligger Ljungby. Där har Electrolux en stor fabrik med tillverkning av torktumlare och tvättmaskiner. Här har det blivit varmt både i och utanför maskinerna när pressmaskinerna på fabriken jobbat för fullt. Värmen från kylvattnet, som kyler maskinerna, har gått rakt ut i fabrikslokalen.

– Genom ett nytt kylsystem fick vi ner inomhustemperaturen med fyra grader och dessutom tillräckligt med energi för att producera varmvatten säger Johan Karlsson, arbetsledare för service och entreprenad på Ohlssons Rör.

Två värmepumpar sköter hela kylprocessen och värmen dumpas för tillfället på kallagret. Energin från pumparna ska i framtiden producera varmvatten till omklädningsrummen och allt varmvatten till fabriken.

– Det har varit ett komplext projekt med flera utmaningar. Först och främst att fabriken var igång samtidigt som vi gjorde installationen. Det krävde en bra dialog mellan alla inblandade och noggrann planering. Det var också en utmaning att komma åt platsen där värmepumparna skulle stå. Vi fick till och med bygga ett entresolplan mitt i fabriken för att få rum med ackumulatortankarna, avslutar Johan Karlsson.

Bildkälla: Comfort

Annons
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Ny annons
  • Bravida
  • Kylma
  • knapp
  • Ahlsell
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se