Imtech installerar miljövänlig värme i Umeå

Publicerad: 21 Maj 2015
Imtech installerar ett nytt miljövänligt värmesystem i Riksbyggens bostadsrättsförening Kemisten, i stadsdelen Ålidhem i Umeå. Flerfamiljshusen moderniseras och byggs om för att sänka energikostnaderna med miljövänlig teknik. Bergvärme, nya energicentraler med värmepumpar och energieffektiva luftbehandlingsaggregat är några av lösningarna.

Imtech VS-teknik i Umeå har fått uppdraget att installera två nya energicentraler med totalt tio värmepumpar med varmvattenproduktion, nytt kulvertsystem och nya ventilationsaggregat inklusive styr och övervakning.

- Värmeåtervinning sker via nya frånluftsaggregat på taken samt via geoenergihål, berättar Göran Ahlfeldt, filialchef för Imtech VS-teknik i Umeå. Återladdning av geoenergihålen sker via energi från frånluftsaggregaten.

Ordersumman för Imtech uppgår till drygt 22 miljoner kronor. Entreprenadformen är total- entreprenad och projektet ska vara slutfört i september 2015. I uppdraget ingår värme, sanitet, ventilation, el och styr samt borrning av energihål. Storleken på projektet och den totala omfattningen av alla installationer är den största utmaningen. Bostadsrättsföreningen består av 235 lägenheter - från ettor till femmor.

Ålidhem ligger öster om Umeälven i södra Umeå. Stadsdelen byggdes mellan 1966 och 1973 och ingick i miljonprogrammet. I samband med att Umeå utsågs till Kulturhuvudstad 2014 beslutades att stadsdelen skulle rustas upp rejält.

Bra referenser från tidigare projekt och rätt kompetens gjorde att Imtech fick uppdraget av bostadsrättsföreningen.

- Vi gjorde ett liknande projekt åt en annan förening för två år sedan då vi hjälpte även den föreningen att nå optimal ekonomisk lösning på energifrågan, avslutar Göran.

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Bravida
  • Kylma
  • knapp
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Ny annons

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se