Hannes är bäst i Sverige

Publicerad: 9 Maj 2019
Hannes från Jämtlands Gymnasium i Östersund vann årets Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik, som avgjordes den 6-7 maj på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Den 6-7 maj avgjordes Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. I år var det 16 elever från nio skolor som deltog, vilket är rekord för tävlingen, och vann gjorde Hannes Johansson från Jämtlands Gymnasium i Östersund. Andraplatsen gick till Petter Gustafsson från värdskolan Erik Dahlbergsgymnasiet och tredjeplatsen gick till Melvin Sigemo från Teknikgymnasiet i Norrtälje. Varje år delas även priset Bästa Skola ut till den skola vars elever har högst totalpoäng i tävlingen. I år var det Polhemsskolan i Gävle som tog hem det priset. 

- Det är kul att vinna, säger Hannes. Nu direkt efter gymnasieexamen ska jag göra militärtjänst som mekaniker i Boden, men sen ska jag jobba som kyltekniker hemma i Jämtland, säger Hannes Johansson. 

Tävlingen består av ett teoriprov och tre praktiska moment. I år bestod de praktiska momenten i hårdlödning av en detalj enligt ritning, rörbockning enligt en förlaga och koppling av ett tidrelä enligt instruktion. 

Under vistelsen i Jönköping var tävlande, deras lärare och medföljande elever också på studiebesök på Willys i Huskvarna, där kyldelen är en transkritisk koldioxidanläggning och frysarna består av plugg-in-diskar med propan. Värdar för studiebesöket var Patrik Spjuth, Thomas Hjert och tävlingsdomaren Alexander Bäckman, alla från Polo Kylteknik, som byggt och servar butiken. 

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, som är arrangör för tävlingen, riktar ett stort tack till Erik Dahlbergsgymnasiets kyllärare Urban Gillberg och Christer Johansson. Värdlärarna har ansvarat för många praktiska bitar under tävlingsdagarna och i planeringen. Huvuddomare med ansvar för tävlingsmomentens utformning var Mikael Dagberg, som till vardags är utbildningsansvarig på Tesab. Till sin hjälp hade han i år domarkollegorna Harout Ekizean från Lernia i Uppsala och Alexander Bäckman, till vardags arbetandes som kyl- och värmepumpstekniker hos Polo Kylteknik i Jönköping. Ett stort tack riktas även till Ahlsell som var tävlingens sponsor.

Annons
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • AQS Produkter
  • Ny annons
  • Bravida
  • Kylma
  • knapp
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se