Framtidens kylbänkar ska förbättra energieffektiviteten i storkök

Publicerad: 2 Jul 2015
Teknologisk Institut ska leda ett stort forskningsprojekt med syftet att utveckla en ny generation kylbänkar för storkök. Målet är bl a att förbättra effektiviteten i hotell- och restaurangkök, både arbetsmässigt och energimässigt.

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogrammet, EUDP, har gett besked om ekonomiskt stöd på 3,8 miljoner danska kronor till projektet.

- Vi stöder utvecklingen av kylbänkar till restauranger och storkök. Den danska tillverkaren Gram kommer att utveckla en ny kylbänk som ska klara kraven för EU:s högsta energiklass. Vi har tidigare sett Gram samarbeta med andra danska företag och leverera kylskåp i A-klassen. Målet är en 30% energibesparing jämfört med dagens standard, säger Torkil Bentzen, styrelseordförande för EUDP.

Stöttas av kocklandslaget
En kylbänk består av en rostfri arbetsyta med kylda skåp och förvaringsutrymmen under, vilket gör att kocken kan arbeta vid bordet och samtidigt ha råvarorna inom nära räckhåll. Utöver målet med att spara minst 30% av elförbrukningen ska projektet leda till bättre styrning av temperaturerna och skapa en konkurrenskraftig produkt, anspassad efter användarnas behov.

Det danska kocklanslaget deltar därför i projektet och ska bidra med önskemål och värderingar av de nya produkterna, som utvecklas och produceras av Gram Commercial vid deras fabrik i Vojens.

- Inom EU finns det cirka 60 000 kylbänkar av motsvarande storlek. Segmentet kylbänkar är också i stark tillväxt. Behovet av att kunna förvara råvaror under kylda förhållanden ökar och dessutom är det ett effektivt sätt att jobba, att kunna ha allting nära till hands. Allt som allt bidrar dessa produkter till att höja effektiviteten i proffesionella kök, framöver även energieffektiviteten, säger Flemming Velling, produktchef hos Gram Commercial.

Ett samlat grepp
Projektgruppen är sammansatt av olika företag och verksamheter, som alla har stor erfarenhet inom området.

- Det ger oss ett gott grepp om projektet, säger projektledare Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut. Förutom Gram Commercial och Teknologisk Institut deltar DTU-MEK, EBM Papst och Secop. Tillsammans kommer vi nå målet att förbättra kylningen, luftcirkulationen och reducera köldbryggor.

Projektet löper över en period om 2½ år.

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • knapp
  • Kylma
  • Bravida
  • AQS Produkter
  • Ny annons
  • Fastighetsmässan
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se