Folksam släpper ny skaderapport för värmepumpar

Publicerad: 1 Nov 2016
I den nya skaderapporten konstaterar Folksam en kvalitetshöjning av värmepumpar samtidigt som man riktar kritik mot överdrivna reparationskostnader.

Folksam har fört skadestatistik på värmepumpar sedan 1999 och fram till 2013 ökade antalet skador kraftigt. De senaste åren har man dock kunnat konstatera ett trendbrott.

 – Under 2014 och 2015 har skadeökningen avtagit något. Det beror bland annat på att tillverkarna ger längre garantitider och på att luftvärmepumparna blivit klart bättre, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist på Folksam.

Folksam har även valt ut några fall där man misstänkt att föreslagna reparationskostnader varit högre än vad de borde vara. Det handlar om cirka 50 fall av de sammanlagt drygt 5000 anmälda skadorna. Efter kontrollerna visade sig att den rimliga reparationskostnaden låg på cirka hälften, en skillnad på drygt 50 procent. Detta är en minskning från fjolårets 60 procent.

Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, säger att det finns mycket som är både läsvärt och viktigt i rapporten men att det är trist att Folksam vinklar så hårt mot den knappa procentandel felaktigt debiterade värmepumpreparationer.    

- Vinklingen av rapporten ger en hel bransch stämpeln av att bestå av rufflare och bedragare. Detta är mycket tråkigt och olyckligt, särskilt när det i rapporten finns en hel del som är läsvärt. Vi har ingenting emot att branschen granskas, men resultaten måste presenteras på ett seriöst sätt, säger Per Jonasson.

Länk till rapporten

Folksams råd vid reparation av värmepump:  
- Hör av dig till ditt försäkringsbolag direkt när du får, eller misstänker, en skada på din värmepump.
- Kontrollera på värmepumptillverkarens hemsida att reparatören är serviceombud för märket.
- Kontrollera att reparatören har de certifieringar som krävs på www.incertonline.se
- Reparatören bör även vara ansluten till branschorganet www.skvp.se  
- I vissa fall ska reparatören även vara ackrediterad av Swedac för tryckprovning.

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Fastighetsmässan
  • Kylma
  • Bravida
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • knapp
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se