Vedeldning värre än dubbdäcken enligt nya mätningar

Publicerad: 6 Nov 2014
Hälften av alla cancerframkallande partiklar på Hornsgatan i Stockholm kommer från vedeldning, det rapporterar Aftonbladet. Bakgrunden är nya mätningar som gjorts på Hornsgatan av företaget Camfil.

– Vi blev själva förvånade när vi såg resultatet, säger Anders Hedström, luftkvalitetsexpert på Camfil till tidningen Aftobladet. Vedeldning, hur gick det till?

En spekulation som lyfts i artikeln är att det kan vara de nya fjärrvärmeverken runt Stockholm och Södertälje, vilka eldas med flis och pellets, som sprider de farliga och canderframkallande partiklarna. Partiklarnas storlek är bara en miljondel av de PM10-partiklar som i samband med diskussioner om dubbdäckens vara eller inte vara lyfts fram som ett stort hälsoproblem. PM10-partiklarna skapas nämligen bl a när just dubbdäck kör på asfalt och river upp den, men även av odubbade däck som krossar sand.

Camfil har mätt luftkvaliteten på gatan respektive i en lägenhet på andra våningen och resultatet visar bl a på att inomhusluften innehåller nästan lika mycket av nanopartiklarna som ute på gatan men betydligt mindre halter av de tyngre PM10-partiklarna.

– Då kan man ju undra över myndigheternas prioriteringar. Är det viktigast att få bort dubbpartiklarna från gatan, där folk ändå inte vistas mer än kanske tio minuter morgon och kväll, eller att försöka rena luften från de riktigt farliga pyttesmå partiklarna som tar sig in i lägenheterna där folk tillbringar större delen av dygnet? säger Anders Hedström till Aftonbladet.

Resultatet av mätningarna ska publiceras i fyra ledande vetenskapliga tidskrifter i december.

Källa: Aftfonbladet.se

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • knapp
  • Ny annons
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se