Fin utmärkelse för nollenergibutik

Publicerad: 8 Feb 2016
Ett avancerat kylsystem från Green & Cool spelade en avgörande roll när Walgreens byggde sin första nollenergibutik – en byggnad som producerar lika mycket eller mer energi, jämfört med vad den förbrukar. Nu har butiken, som ligger i Evanston, Illinois, vunnit ett prestigefyllt pris i ASHRAE Technology Award.

Walgreens nollenergibutik byggdes 2013. För att nå målet investerades bland annat i solpaneler, vindturbiner, bergvärme, energieffektiva byggnadsmaterial och LED-belysning samt ett kylaggregat med hög verkningsgrad. CO2-lösningen för kylaggregatet och värmepumparna i butiken bygger på Green & Cools Sirocco-system, som har tre temperaturområden. Genom att kombinera värmepump och komfortkyla med den kommersiella kylan kan Walgreens spara 60 procent energi jämfört med traditionell teknik.

– Det är fantastiskt roligt att Walgreens strävan efter att använda miljösmart teknik uppmärksammas på det här sättet. Från Green & Cools sida är vi naturligtvis hedrade och stolta över att ha bidragit med systemet för kyla och värme. Med det här projektet har vi visat att CO2-tekniken har ett bredare användningsområde än endast butikskyla, säger Micael Antonsson, teknisk chef på Green & Cool.

Walgreens är med 8 000 butiker den största apotekskedjan i USA. Genom att testa olika innovativa lösningar hoppas företaget  att nollenergibutiken ska fungera som ett skyltfönster för nyskapande, högpresterande design och grön teknik. De bästa funktionerna ska efterhand användas i Walgreens övriga butiker. På så sätt hoppas företaget minska sin klimatpåverkan och leda utvecklingen mot ett ekologiskt hållbart samhälle. 

Ashrae (American Society of Heating, Refrigerating, and Air-conditioning Engineers) är en amerikansk branschorganisation. Det var under Ashrae 2016 Winter Conference i Orlando i januari i år som Walgreens  fick utmärkelsen i kategorin Kommersiella byggnader.    

(Foto: Walgreens)

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Ahlsell
  • knapp
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Fastighetsmässan
  • Bravida
  • Ny annons

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se