Eneo tecknar avtal med Rosendal Fastigheter

Publicerad: 29 Sep 2015
Uppsalas hittills grönaste bostadsprojekt - Inspiration Rosendal med 344 bostadsrättslägenheter – uppförs i en ny stadsdel i södra Uppsala. Efter att i våras ha tecknat en första avsiktsförklaring har Eneo och Rosendal Fastigheter nu tecknat avtal om miljövänlig energiförsörjning av fastigheten. Tillsammans med Rosendal Fastigheter och hyresgästen ICA har Eneo tagit fram en energieffektiv lösning baserad på geoenergi för att förse lägenheter och lokaler med värme och kyla.

Boendet i Inspiration Rosendal har fokus på smarta planlösningar, design och hållbarhet. Bland annat förses byggnaden med en 200 meter lång löparbana och streetbasketplan på taket. Trapphusen är extra breda och ljusa med gröna växtväggar för att inbjuda till att ta trapporna istället för hissen.
- Vi har arbetat intensivt tillsammans med Rosendal Fastigheter för att ta fram energikonceptet till denna banbrytande fastighet. Rosendal Fastigheter vill, precis som vi, ligga i framkant vad gäller hållbara lösningar och det är glädjande att vi nu tagit detta steg i vårt samarbete, säger Wilhelm Löwenhielm, VD för Eneo.

Beräknad energiförbrukning i Inspiration Rosendal uppgår till endast 25 kWh per kvadratmeter och år. Med denna energiförbrukning placerar sig byggnaden i topp över energieffektiva flerbostadshus i Sverige. I augusti 2014 blev projektet utnämnt till månadens gröna bygge av den Nordamerikanska tidskriften GreenSource Construction.
Bygget av Eneos geoenergianläggning kommer att påbörjas under augusti och färdigställas under sommaren 2016. Avtalet kommer sedan att löpa under 25 år. Under det första året kommer anläggningen att försörja PEAB, som uppför fastigheten, med byggvärme. På så sätt kan miljönyttan maximeras.
- Eneos geoenergilösning passar perfekt för Inspiration Rosendal. Genom Eneos modell får bostadsrättsföreningen miljövänlig energi till ett förutsägbart pris som dessutom är lägre än alternativen. För de boende är hållbarhetsfokus en självklarhet och nu kommer de att få flytta in i ett av Uppsalas energieffektivaste hus, säger Henrik Svanqvist, VD för Rosendal Fastigheter.

För ICA, som blir hyresgäst i Inspiration Rosendal när fastigheten står färdig, är geoenergikonceptet ett effektivt sätt att få en hållbarare energiförsörjning till sin butik.
- Eneos anläggning kommer att förse våra kyldiskar och lokaler med miljövänlig kyla. Spillvärmen kan sedan användas för att värma lägenheter och lokaler. Vi tycker att detta är ett utmärkt hållbarhetskoncept som vi hoppas kunna arbeta med i flera butiker, säger Hans Vikner, projektledare på ICA.

Annons
Din ort
Mitsubishi Ny annons AQS
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Bravida
  • knapp
  • AQS Produkter
  • SLS
  • Ny annons

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se