Emil är bäst i Sverige

Publicerad: 23 Maj 2018
Vi säger grattis till Emil Larsson från Universitetsholmens Gymnasium i Malmö som på hemmaplan blev vinnare av årets Skol-SM i kyl- och värmepumpsteknik den 7-8 maj. I år var det elva elever från sju skolor som kämpade om segern.

Andraplatsen gick till Pontus Nilsson från Wendesgymnasiet Kristianstad och tredjeplatsen gick till Rasmus Axelsson från Jämtlands Gymnasium i Östersund. Varje år delas även ett pris ut till bästa skola, och i år var det värdskolan Universitetsholmens gymnasium som tog hem det priset. 

- Det är kul att vinna, säger Emil. 

Nu direkt efter gymnasieexamen ska Emil först sommarjobba på Klimatkyl i Malmö, och därefter är planen att fortsätta att jobba med kylteknik.

Tävlingen bestod av ett teoriprov och tre praktiska moment. I år bestod de praktiska momenten i hårdlödning av en detalj enligt ritning, rörbockning enligt en förlaga och koppling av ett tidrelä enligt instruktion.

Under vistelsen i Malmö var tävlande, medföljande lärare på studiebesök på Malmö Arena, där det under hockeysäsong ligger is, vilken tempereras av en ammoniakanläggning. Guide för studiebesöket var Robin Palgan från Francks Kylindustri, som vann Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik för 12 år sedan.

Kyl- och värmepumpbranschen säger ett stort tack till Universitetsholmens kyllärare Zijad Hrnjic och Kjell Vidén. Värdlärarna har ansvarat för många praktiska bitar under tävlingsdagarna och i planeringen.

Huvuddomare med ansvar för tävlingsmomentens utformning var Mikael Dagberg, som till vardags är lärare på IUC i Katrineholm. Till sin hjälp hade han i år domarkollegorna Harout Ekizean från Lernia i Uppsala och Tommy Fröberg, till vardags kollega med Mikael på IUC.

Branschen gratulerar både vinnaren och alla övriga tävlande för ett lyckat yrkesval och tackar för goda insatser i tävlingen. 

På bilden: Årets finalister i SM i kyl- och värmepumpsteknik, med segraren Emil Larsson i första raden, längst till vänster. 

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Fastighetsmässan
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Bravida
  • Ny annons
  • knapp
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se