Delsbo Candles lysande idé

Publicerad: 19 Maj 2017
Sex moderna värmepumpar ska inte bara sänka värmekostnaderna, de kommer även göra ljusfabriken mer miljövänlig. – Det är ett av våra största värmepumpsprojekt någonsin, säger Patrik Dahlström projektledare på Comfortföretaget Bad & Energicenter.

2005 tog ljusstöperiet Delsbo Candle beslutet att sluta producera värmeljus av paraffin, som släpper ut koldioxid och bidrar till växthushuseffekten. I stället gick man över till stearin som är mer miljövänligt. För sitt miljöarbete fick Delsbo Candles produkter Svanenmärkning 2008, vilket gett ett rejält uppsving i affärerna. På bara tre år ökade omsättningen med 278 procent till 102 miljoner kronor. Nu tar företaget nästa steg genom att även göra fabrikens energi renare:

– I dag har de oljepannor, som ska tas bort helt. Eftersom ljus- maskinerna släpper ut 30 gradigt returkylvatten blir det väldigt fördelaktigt i längden att ha värmepumpar i stället. Värmepumparna har högre verkningsgrad än oljepannorna, vilket betyder att de använder betydligt mindre energi, berättar Patrik Dahlström.

Totalt installeras sex värmepumpar, en fanns redan sedan tidigare, av Bad & Energicenter. Företaget, som varit aktivt i Hudiksvall sedan 1990-talet, har långvarig erfarenhet av liknande projekt. Hyreshus, kyrkor och även ett reningsverk har fått sina värmesystem installerade av Bad & Energicenter. Enligt projektledaren Patrik Dahlström skiljer sig dock detta arbete mot tidigare projekt:

– Eftersom fabriken håller öppet under tiden installationen pågår, måste vi anpassa oss till produktionen, som går i skift. Vi får inte störa driften så allt måste ske i etapper. Ibland har det varit lite trångt när alla måste samsas om samma ytor, men det är detaljer, säger han.

Företagets ägare Anders Hanson:

– Hittills har det fungerat jättebra. Patrik samlade alla anställda tidigt och informerade vad som var på gång. Detta var mycket viktigt, de får mer förståelse för vårt jobb, och vi för deras.

Själva installationen av värmepumpar har pågått sedan årsskiftet och nu återstår endast intrimning av systemet. Men om det är en relativt enkel process att utföra detta i andra sammanhang har installationsteamet fått annorlunda utmaningar att hantera i ljusfabriken:

– Temperaturen vid tillverkning av ljus måste vara exakt och detta är en utmaning. Därför har det goda samarbetet med de anställda varit grundläggande, så fort det blivit störningar har vi åtgärdat dem snabbt, säger Hanson.

I juli beräknas projektet, som är värt cirka tre miljoner kronor för Comfort Bad & Energicenter, vara avslutat. Då har man hjälpt Delsbo Candle att ta ytterligare steg i sitt miljöarbete:

– Visst är det en stor investering för dem, men i längden blir det en oerhörd besparing i både olja, pengar och miljö. Fabriken ligger i bräschen och brinner för miljöbiten, så det känns naturligt att de gör denna förändring, säger Hanson.

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • knapp
  • AQS Produkter
  • Bravida
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • Kylma
  • Fastighetsmässan

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se