Delicato satsar på koldioxidteknik för sin processkyla

Publicerad: 25 Sep 2018
Delicato är Nordens största tillverkare av konditorivaror och Industri & Laboratoriekyl har fått i uppdrag att konvertera kylan med hållbar CO2-teknik i Delicatos bageri i Segeltorp strax utanför Stockholm. Hela installationen beräknas vara klar till årsskiftet 2018/2019. I uppdraget ingår ny kylmaskin, sex kylrum, ett frysrum samt en frystunnel.

Delicatos sortiment omfattar allt från choklad till tårtor, konditoribitar, kakor, skumprodukter och mycket annat. Alla har nog någon gång smakat en Delicatoboll, Punchrulle eller Mazarin.

Industri & Laboratoriekyl har fått i uppdrag att konvertera kylan med hållbar CO2-teknik i Delicatos bageri i Segeltorp strax utanför Stockholm. Förprojekteringen gjordes redan våren 2017, projekteringen innan sommaren 2018 och i mitten av augusti startade uppdraget med elarbeten och rördragning. Hela installationen beräknas vara klar till årsskiftet 2018/2019. I uppdraget ingår ny kylmaskin, sex kylrum, ett frysrum samt en frystunnel.

Frystunneln används för att chockfrysa Delicatobollar. Mjuka Delicatobollar åker fram på löpande band, in i en tre meter lång frystunnel som kyler dem tills de är kalla och hårda. När de efter några sekunder kommer ut ur tunneln lyfter robotarmar upp de lätt frysta Delicatobollarna och placerar dem oskadda och fina i sin förpackning. CO2-tekniken innebär att Delicato får hållbar kyla och systemet kommer dessutom att vara helt förberett för värmeåtervinning.

- Delicato tar här ett helhetsperspektiv över tillverkningen med fokus på funktion och miljö. Industri & Laboratoriekyl är en professionell, serviceminded och lösningsorienterat leverantör av ny kylteknik. De är självgående och har hög kompetens inom sitt område, säger Johan Blücher, underhållschef på Delicato

- Det här är ett spännande uppdrag därför att det innefattar processkyla. Vi gör ett livsmedel kallt för att det ska klara av hanteringen. CO2-tekniken fungerar oerhört bra även i processapplikation, säger Viktor Wilson, projektledare på Industri & Laboratoriekyl.

Bildkälla: Delicato

Annons
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Kylma
  • GRÅ
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se