Bosch Värmepumpar inleder samarbete med Skansen-Akvariet

Publicerad: 27 Okt 2014
Bosch Värmepumpar har inlett ett samarbete med Skansen-Akvariet. Under det kommande året kommer ”världens mest annorlunda akvarium” att installera ett stort antal värmepumpar från Bosch.

– Genom det här samarbetet bidrar vi till att Skansen-Akvariet sänker sin energiförbrukning, säger Sandra Bergqvist, marknadschef på Bosch.

Bosch Värmepumpar arbetar aktivt med att förbättra klimatet. Att hålla miljön ren och sträva efter ekonomisk användning av resurserna är viktiga företagsprinciper och något som ligger väl i linje med Skansen-Akvariets arbete för världsmiljön, djur och natur.

– Vi vill bidra till en hållbar utveckling och miljöarbete är en naturlig del av verksamheten. Genom att installera våra produkter i Skansen-Akvariet sänks deras energiförbrukning kraftigt, vilket är bra för vår gemensamma miljö, säger Sandra Bergqvist.

Samarbetet blev klart i somras och innebär att hela akvariet inom ett år ska kylas och värmas av värmepumpar från Bosch. Redan nu är en luft/luft-värmepump installerad i ett terrarium och under det kommande året ska minst tolv ytterligare luft/luft-värmepumpar samt en bergvärmepump sättas in i akvariet.

– Den mest spännande installationen blir bergvärmepumpen, som vi ska utnyttja på båda sidorna. Den varma sidan ska ge behaglig värme till krokodilerna, medan den kalla sidan går ut i vattnet till övriga saltvattenakvarier som måste kylas, säger Sandra Bergqvist.

Skansen-Akvariet ligger inne på Skansens område, men drivs fristående och i egen regi av Jonas Wahlström sedan 1978. I akvariet samsas fiskar, krokodiler och grodor med apor, spindlar, ormar och skorpioner.

– Det är kostsamt att driva ett sådant här ställe och med hjälp av Boschs energieffektiva värmepumpar kommer vi att sänka kostnaderna. Bosch har bra produkter och är proffs på det här, säger Jonas Wahlström.

Uppdraget att installera värmepumparna har gått till Eskilstuna Brunnsborrning.

– Ingen installation kommer att bli den andra lik. Byggnaden är komplex och vi måste vara så diskreta som möjligt, säger Anders Swahn på Eskilstuna Brunnsborrning

Annons
Din ort
Panasonic AQS Mitsubishi
  • knapp
  • Ahlsell
  • Kylma
  • Bravida
  • Ny annons
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se