Bergvärme istället för "fossil fjärrvärme"

Publicerad: 19 Sep 2014
Nearly Zero Energy Hotels är ett projekt initierat av EU och syftar till att omvandla 14 hotell i sju länder till nära-noll-energi-hotell. För att klara kraven ska hotellens drift kräva väldigt lite energi och den energin som används ska till övervägande del vara förnybar och komma från energikällor i närområdet.


Fem svenska hotell är aktuella, ett antal som ska ner till två i en urvalsprocess som sköts av företaget Sustainable Innovation, med hjälp av konsultföretaget ÅF. De utvalda hotellen får experthjälp gällande teknik och finansiering men förväntas lägga ner en hel del egen tid och får även stå för investeringarna. 
 
Stora Brännbo i Sigtuna är ett av hotellen som är med bland de utvalda fem. Där ser man positivt på möjligheten att utveckla verksamheten energimässigt, både för egen del och för att kunna vara ett exempel för andra liknande verksamheter att lära sig av. Redan har man identifierat tänkbara åtgärder och förbättringar, nu gäller det att prioritera och att undersöka kostnaderna.
 
Delägaren Björn Jonzon säger i en kommentar till tidningen Besöksliv att man i alla fall kommer att lägga om systemet för uppvärmningen.
- Vi vill bort från den fossila fjärrvärmen som vi har tvingats in i, genom att bygga bergvärme istället, säger Björn Jonzon till Besöksliv och syftar på att en del av energin i fjärrvärmenätet sedan några år kommer från ett kolkraftverk i Värtan i Stockholm

Andra funderingar är solpaneler för antingen elproduktion eller för att producera varmvatten.
 
Det treåriga projektet startade 2013 och avslutas under 2016. Vilka två hotell som i slutändan väljs ut kommer att meddelas under oktober. Stora Brännbo Konferens och Hotell blev dessutom i april i år det andra hotellet i Norden att klara Svanens tuffare kriterier för hotell, restaurang och konferens.
 

Annons
Din ort
Panasonic AQS Mitsubishi
  • Bravida
  • knapp
  • Ny annons
  • Kylma
  • Ahlsell
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se