Akademiska Hus och GIH investerar gemensamt i solenergi

Publicerad: 26 Nov 2015
En solcellsanläggning på 800 kvadratmeter har installerats på Gymnastik- och idrottshögskolans tak och beräknas producera 116 000 kWh per år. Anläggningen är en gemensam satsning av GIH och Akademiska Hus för att skapa ett hållbart campus.

Vid fem av Stockholms campus har Akademiska Hus gjort en satsning på elproducerande solceller. Det sammanlagda årliga tillskottet av dessa solceller är på 430 MWh el, vilket motsvarar energibehovet hos 20 normalstora villor. Solcellsanläggningen på GIH är en del i den här satsningen och blir den näst största anläggningen av de fem.

– GIH vill begränsa klimatpåverkan genom effektivare energianvändning och använda ny modern teknik. Ett viktigt steg i rätt riktning med att begränsa klimatpåverkan är att använda vår egen solproducerade energi. Den stora fördelen med solenergin är att vi får störst utväxling under de soliga sommarmånaderna när vi behöver som mest kylning av vår inomhusmiljö, säger Fredrik Nilsson, avdelningschef, Intendentur och service vid GIH.

Akademiska Hus har som ett av sina hållbarhetsmål att minska andelen köpt energi med 50 procent till år 2025 jämfört med 2000. Som ett led i detta arbete planerar Akademiska Hus att under de kommande åren fördubbla innehavet av förnyelsebar solenergi.

– Det känns stimulerande att göra denna gemensamma hållbarhetssatsning tillsammans med GIH. Investeringen i solceller är en viktig del i vårt arbete med att utveckla hållbara campus och ett steg i rätt riktning för att uppfylla Akademiska Hus ambitiösa energimål, säger Johan Tjernström, energistrateg på Akademiska Hus region Stockholm.

I dagsläget har Akademiska Hus pågående och klara solcellsinstallationer på campusområden runt om i landet som ska generera cirka 1 000 000 kWh per år och ge hållbar energi till svenska lärosäten.

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Kylma
  • knapp
  • AQS Produkter
  • Fastighetsmässan
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se