27 000 kvadratmeter chokladfabrik byter till förnybar energi

Publicerad: 17 Jun 2015
Chokladfabriken i Sundbyberg, historiskt kallat Marabouhuset, uppgraderar nu sin energiförsörjning och byter till geoenergi. All värme och kyla till fastigheten kommer nu att komma från miljövänlig bergvärme, och den tillförda energin beräknas minska med upp till 70 procent. I dag är Chokladfabriken en modern kontorsfastighet där 1 000 personer jobbar varje dag.

– Att försörja fastigheten med värme och kyla från geoenergi är en del i ett större energioptimeringsprojekt för Chokladfabriken där vi även kommer att undersöka möjligheten att miljöcertifiera fastigheten. Dagens hyresgäster ställer allt högre krav på sina lokaler vad gäller miljö och energi. Genom att välja en lösning med förnyelsebar värme och kyla får vi en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning för fastigheten, säger Andreas Hagen, Asset Manager på Areim, som äger Chokladfabriken sedan 2014.

Adven levererar värme och kyla till ett 20-tal större fastigheter i Stockholmsregionen, bland annat kontorsfastigheten Kista One på 41 000 kvadratmeter.

– Vår lösning är skräddarsydd för just denna fastighet och vi hoppas att den ska bli ett skyltfönster för andra fastighetsbolag som vill minska sin energiförbrukning och öka värdet på sin fastighet. Vi ser en ökad efterfrågan på en lokal energiförsörjning och att flera av de stora fastighetsägarna känner en frustration över de gamla energijättarnas prishöjningar. Vår lösning är ett förnybart alternativ som även underlättar för miljöcertifiering, en kraftigt växande trend, säger Jonas Häggqvist.

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • AQS Produkter
  • knapp
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Bravida
  • Fastighetsmässan
  • Ny annons

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se